Malatya’nın 5 aylık deprem raporu: Hastane bulsanız doktor yok
Didem Barut
MALATYA – Maraş’ta meydana gelen depremler nedeniyle Malatya’da 1237 kişi hayatını kaybetti. 46 bin bina ise yıkılmış ve hemen yıkılacak ve ağır hasarlı olarak kayıtlara geçti. 86 bin 715 çadır, 15 bin 321 konteyner kuruldu.
Şu anda 339 bin depremzede kurulan çadır ve konteyner kentlerde yaşamlarını sürdürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tamamlanan hasar tespit çalışmalarının ardından binaları hafif hasarlı olanlar evlerine yerleşmeye başladı. Ancak evde yaşayan depremzede ile çadırda yaşayan depremzedenin sorunu aynıdır: Su ve hijyen. Aradan 5 ay geçmesine rağmen hala musluk suyu kullanılamıyor.
HASTALARIN BAZILARI ÇEVRE İLLERE GİDİYOR
Bir diğer sorun da sağlık alanında yaşanıyor. Depremin ardından bazı hastaneler hasar gördü, bazı sağlık çalışanları depremzede oldu. Bazıları başka şehirlere atanmak istedi. Ancak randevu isteyip ayrılan hekimlerin yerine yenileri getirilmedi. Hasar gören hastaneler nedeniyle diğer hastanelerde yoğunluk yaşanmaya başlandı. Hekim eksikliği de takip edilmesi gereken kronik hastalığı olan hastaların tedaviye erişimini zorlaştırmaktadır. Hatta bazı hastalar çevre illere giderek tedavilerini sürdürmeye çalışıyor.
KİRALAR 8-10 BİN TL’YE ÇIKTI
Barınma hala büyük bir problem. Binaların hasar görmesi, kiralanacak sağlam bina sayısını azalttı. Ağır ve orta hasarlı evlerde oturanların da konut arama sürecine girmesiyle kiralar ikiye katlandı. Deprem öncesi ortalama 2 bin TL olan konut kiraları şimdi 8-10 bin TL arasında değişiyor. Sadece kirada değil, deprem sonrası ulaşım, boya, tadilat ve temizlikte de birçok departmanda fiyatlar en az üç katına çıktı.
Örneğin Konya’da evi ağır hasar gördüğü için kalan ve yakın zamanda Malatya’ya dönen depremzede 2 çocuklu bir kişi günlerdir kiralık ev aradığını ve bulduğu ilk evi sorgulamadan elinde tuttuğunu, taşınma bedeli kira ve depozito dahil 50 bin liraydı.
Kentte sayıları binleri bulan hasarlı binaların yıkımına bir süre önce başlandı. Yıkım süreci yavaş da olsa devam ediyor. Devam eden bir konu da üretim… Malatya’da iş insanlarının kurduğu STK’lar, üretimin devam etmesi için işçilere barınma sağladı. Bu da şehrin kısmen de olsa normale dönmesine yardımcı oldu.
Yarın: Urfa’nın 5 aylık sarsıntı raporu: Hasarlı binalar çocuk oyun alanı